esmaspäev, 5. oktoober 2015

Pehme, soe nagu kassipoja kõht - see on õige saiake!


Olen vist varasemalt kirjutanud, et ei olnud veel aasta tagasi just eriline oskaja, mis puudutas mõningaid elementaarseid ja lihtsaid toite. Üks valukoht oli pärmitaigen. Täna ma päris täpselt ei mäletagi, mida ma valesti tegin aga üks kindel asi oli ilmeslt ka oma kindla retsepti mitte omamine ja paraku on see tõsi - enamus kokaraamatuid muudab retsepte ning jätab mõned väga tähtsad tegevused kirjeldamata. See on omamoodi nagu naljakas. Kuulus pagar annab välja raamatu, inimene loodab sealt saada nippe ja abi, et ka tema sai välja tuleks nagu kohvikus ja siis, mis selgub on, et seal on kirjas väga üldistavalt kogu protsess. Ilma, et sa teaksid tehnikat on peaaegu et 100% kindel läbikukkumine garanteeritud. Jah, saan aru, et inimene on ennast koolitanud ja ei taha kõike välja anda aga siiski :) Tunnistan, et kuigi meie pagaritund TEKO-s oli väga pealiskaudne ja suhteliselt valedel põhjustel meeldejääv, siis meie pagar oli tasemel ning teadis, millest ta rääkis. Pärmitaigen on elus organism ning vajab vastavat hoolitsust, et tulemus oleks perfektne. Peale seda tundi olen ükskõik, milise  pärmitaigna retsepti võtnud ja keeranud nende näpunäidete järgi "õigeks" ja ei ole pidanud pettuma. Ja nipid on järgmised:

  • Toa või käesoojad koostisosad. See kehtib kõikide elementide kohta (ka kauss ja käed :)).
  • Esmalt lahusta pärm piimas ja seejärel alles lisa suhkur. Pärm peab saama võimaluse hakata oma elu elama enne kui suhkur sisse läheb.
  • Soola ära lisa kunagi vedelikule, vaid tee jahusse eraldi pesa soola jaoks. Ära kalla pärmivedelikku otse soolale.
  • Jahu sõelu alati. Vahest isegi 2 korda.
  • Ära aja segi taigna puhkamist ja kerkimist. Peale sõtkumist taigen puhkab 20-30 min. Peale vormimist toode kerkib 15-20 min.
  • Aseta veevann ahju põhja ideaalse tulemuse jaoks ning kasuta pöördõhu režiimi.
  • Ära kata sooje tooteid kilega.

Neid etappe järgides on minu saiad tulnud täpselt õiged ja seda nad ennem ei olnud teps mitte.

Nüüd aga selle nädala retseptist.  Käisin reedel Angeelika Kangi Levier kohvikus ja soov oli tegelikult just kardemonisaiakesi saada. Need on seal ikka tõesti väga head :) Aga mida polnud, seda polnud. Mis siis muud tuli ise teha.  Võtsin põhiretsepti Angeelika raamatust Ahjusoe ja kokku segasin selle siis oma teadmiste järgi. Ehk siis jahukogust taignas veidi vähendasin (100 g jätsin rullimise jaoks) ning segamise tegin ülal toodud näpunäidete järgi.

Pärmitaigna retsept:
  • 500 ml piima
  • 50 g pärmi
  • 150 g suhkrut
  • 180 g võid
  • 0,5 tl soola
  • 900 g jahu + 100g rullimiseks

Kreem:
  • 170 g võid
  • 180 g suhkrut
  • 2 tl kaneeli
  • 0,5 tl kardemoni
Peale: 
  • Pekaani pähkleid
  • Karamelli-pähklipuru (retsept siin )
  • Tuhksuhkrut
Taigna tegemise seletasin üldjoontes ülal ära. Sõelu jahu kaussi ning eraldi sega kokku piim, pärm ja suhkur. Jahu sisse tee väike auk soola jaoks ning seejärel sega piima-pärmisegu jahule hulka. Sega läbi ning lisa pehme (sulanud kuid mitte kuum) või. Sõtku taigen ühtlaseks ning kuni see kausi küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ning pane sooja kohta puhkama. Minul on tavaliselt 35 -40 kraadises ahjus. Peale puhkamist sõtku taigen kergelt läbi.
Kreemi jaoks on vaja või toas mõnusalt pehmeks lasta sulada. Mikserda või ja suhkur kohevaks valgeks vahuks ning lisa kaneel ja kardemon.
Saiad vormi kuidas soovid. Mina tegin Angeelika õpetuste järgi, ehk siis rullisin taina terves osas ristküliku kujuliseks ning poolele osale kreem. Tõstsin teise poole peale ja lõikasin 3 cm ribad. Ribad lõikasin omakorda pooleks  ning jätsin ülalt paar cm lõikamata. Saadud ribad keerutasin kokku ning panin paberist valgesse muffinivormi. Peale raputasin karamelli-pähklipuru ning pekaani pähkleid. 

Küpsetasin 200 kraadi juures 25 min. Kuna mul tundus tainas väga elus olevat, siis kerkisid saiad ikka mega suureks :) Sellest ka veidi kandiline kuju, sest ega ma ei viitsinud ju kahte panni teha.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar